Vaikutusvallan dynamiikka työyhteisöissä: Kolme vinkkiä parempaan arkeen
- Team Wooli
- 13.5.
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 21.5.

Työelämän vuorovaikutuksen ja vallan ilmiöt koskettavat jokaista – olitpa sitten johdossa tai asiantuntijana. 3 vinkin podcastissa aiheesta keskustelivat Joonas ja yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Sari Kuusela, joka on perehtynyt vallan ja vuorovaikutuksen teemoihin niin tutkimuksen kuin käytännönkin tasolla. Podcast-jaksossa pohdittiin vallan dynamiikkaa, työpaikan ihmissuhteita sekä "valtapelejä", joita yhteisöissä vääjäämättä esiintyy.
Käytä vaikutusvaltaasi vastuullisesti
Kuuselan ensimmäinen vinkki liittyy vaikutusvallan tunnistamiseen ja aktiiviseen käyttämiseen. Suomessa vallasta puhuminen koetaan helposti negatiiviseksi: valta yhdistetään helposti oman edun tavoitteluun tai hierarkiaan. Todellisuudessa jokaisella työyhteisön jäsenellä on jonkinlaista valtaa – oli kyse asemasta, osaamisesta tai päivittäisistä päätöksistä. Kuusela muistuttaa, että vaikutusvaltaa ei kannata kätkeä, vaan sitä tulisi käyttää yhteisön hyväksi: osallistua keskusteluun, tuoda esiin näkemyksiä ja vaikuttaa rakentavasti päätöksentekoon.
Vastuu on olennainen osa vallankäyttöä – niin esihenkilöillä kuin jokaisella työyhteisön jäsenellä. Aktiivinen rooli ei tarkoita määräilyä, vaan esimerkiksi sitä, että uskaltaa sanoa ei silloin kun työkuorma kasvaa liian suureksi, tai ottaa vastuuta yhteisten asioiden edistämisestä. Vaikutusvallan tarkoitus on rakentaa yhteistä hyvää, ei ajaa ainoastaan omia tavoitteita.
Ihmissuhteet ratkaisevat työpaikallakin
Toinen Kuuselan korostama teema on ihmissuhteiden merkitys työyhteisössä. Työ on yhä harvemmin yksinäistä puurtamista – yhteistyö sekä epämuodolliset ja tekemistä tukevat suhteet määrittävät pitkälti työn sujuvuutta ja ilmapiiriä. Hyvät ihmissuhteet mahdollistavat avoimen keskustelun, auttamisen ja luottamuksen – kaikki nämä ovat kriittisiä työyhteisön onnistumiselle.
Kuusela korostaa, että työyhteisön jäsenenä kannattaa panostaa paitsi omaan ammattitaitoon, myös sosiaalisiin suhteisiin. Näin avautuvat ammatillisen kehityksen mahdollisuudet ja syntyy luotto kollegoiden sekä johdon kesken. Luottamus ei kuitenkaan synny itsestään, vaan vaatii aikaa, kohtaamista ja aitoa kiinnostusta – joskus myös omien tapojen kehittämistä ja ammatillisen roolin opettelua. Esihenkilöiden roolina on mallintaa osallistavaa, läsnäolevaa ja arvostavaa käyttäytymistä, joka kutsuu kaikki mukaan, eikä vain niitä äänekkäimpiä.
Valtapeleiltä ei voi välttyä – tunnista ja osallistu viisaasti
Kolmas vinkki liittyy vallan "peleihin" työelämässä. Harva haluaa julkisesti myöntää työpaikallaan olevan valtakamppailua, mutta todellisuudessa erilaisten intressien yhteentörmäyksiltä ei voi välttyä. Siinä, missä ihanteena olisi rakentava yhteistyö, toisinaan yksilöt tai ryhmät pelaavat aseman, arvostuksen tai resurssien puolesta. Joskus jopa muiden kustannuksella. Kuusela kehottaakin tunnistamaan nämä dynamiikat: kun ymmärrät, että valtapelejä todella tapahtuu, saat mahdollisuuden valita toimintatapasi tietoisesti.
Ole tarkkaavainen, havainnoi keskusteluja, puolieroja ja tapaa, jolla asioita viedään eteenpäin. Jos jäät täysin sivustakatsojaksi, mahdollistat epätasa-arvoisen menon jatkumisen. Toisaalta kaikkiin peleihin ei tarvitse lähteä mukaan – viisas havainnoitsija suojelee myös omaa työhyvinvointiaan. Esihenkilöille ja tiimeille Kuusela suosittelee kulttuurin rakentamista, jossa valtapeleihin puututaan vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja läpinäkyvyyttä. Jokaisella täytyy olla tilaa ja mahdollisuus vaikuttaa turvallisesti.
Yhteenveto – arjen vallankäytön taitoa
Vaikutusvaltaa ei kannata väheksyä työelämässä – sitä on meillä kaikilla, ja sen käyttö ratkaisee, millaiseksi työyhteisö muotoutuu. Hyvä vuorovaikutus, luottamukselliset ihmissuhteet ja vastuullinen vallankäyttö ovat menestyvän tiimin perusta. Ja kun valtapelit väistämättä putkahtavat pintaan, kannattaa ottaa niiden havainnointi, rakentava puuttuminen ja avoin keskustelu osaksi arkea. Kuuselan viisaiden vinkkien avulla jokainen voi tehdä oman osansa paremman ja tasapainoisemman työyhteisön rakentamisessa.
Hei, jos aihe kiinnostaa, niin tutustu myös Sarin uuteen kirjaan Ota valta haltuun – Vaikuttamisen taidot työyhteisössä (2025, Alma Insights).
Comments